DN framhåller Åkessons problem – inte demokratins

Åkesson gör visst comeback. Har nog inte undgått någon. Inte heller att det är i ett brett underhållningsprogram, i Skavlans myssoffa på fredag, som han ska få berätta och prata ut om återkomsten.

Vi kommer alltså på fredag att se ytterligaer ett steg i riktning mot normalisering av ett främlingsfientligt parti med fascistiska rötter. Det anser jag och många med mig vara ett stort demokratiskt problem, som SVT inte borde medverka till att förstora.

I DN idag anser Erik Helmerson i ett ledarstick att SD-medverkan i Skavlan är en oviktig fråga. Åkesson har ju så många andra problem: Ska han orka? Kunna hålla ihop partiet? Klara konkurrensen från KD?

Ja, Åkesson må ha de problemen, stora eller små. Men nu handlar kritiken mot SVT och Skavlan inte om Åkessons problem, utan om våra, om demokratins problem, om främlingsfientligheten som legitimeras.

Enda chansen för Skavlan och SVT att behålla hedern, och inte medverka till ett alltmer normaliserat SD är att Piketty – eller en annan skarp forskare – sitter i soffan och får chans avslöja Åkesson. Vem skulle den forskaren vara, som lugnt, sakligt och metodiskt kunde klä av Åkesson?

Eller har SVT och andra televisioner andra planer. Nästa steg, ett motdrag från TV4: Let’s dance? Eller kanske kan han sjunga – Idol? NB.Nu ligger Helmersons kommentar ute på nätet.

Utblick: låt oss göra allt för att undvika den danska utvecklingen med skarpare asylregler och normalisering av främlingsfientlighet. Danska (S) går nu för första gången i stor skala ut med  plakat med partiledaren Helle Thorning: Flera krav och stramare asylregler för invandrare.

Uppdatering
Dagens Arena berättar om hur svenska S-kommentarer på dansk S facebooksida raderats och om dansk socialdemokratis förlorade heder
K
roneman skriver bra i DN om public service som sätter Åkesson i myssoffa i stället för att rapportera och granska politiskt.
SVT:s förlorade heder avhandlas av Kroneman i DN.

Sådan så det ud, da Socialdemokraterne offentliggjorde deres kampagne på en række stationer landet rundt (Foto: Anthon Unger)

Åke Sandberg

BIO: Åke Sandberg is a researcher and author within work, management, IT and media. Holds an MBA from Gotenburg and PhD in sociology (Uppsala). Emertius professor at Stockholm University, earlier at KTH the Royal Institute of Technology (School of Computer Science and Communication, and Inst. of industrial management) and Arbetslivsinstitutet (the National Institute for Working Life, NIWL). This is my private blog, but of course I am drawing om what I learn in my research and work.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *