Arbete & välfärd

Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige

Tjugofyra kapitel, tjugosju författare. 547 sidor, stor bok i tvåspalt. Nu ute i bokhandeln.

ARBETE & VÄLFÄRD
Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige.

Samhällsintresserade utlovas gedigen och spännande läsning. Vi har gjort mer än en lärobok, en bok om arbetet och liv i dagens Sverige. Nederst på sidan finns innehållsförteckningen  som bild, här som skarpare pdf.

Studentlitteraturs sida om boken, finn utförligt om innehåll och alla författarna.

Författarna  – hela sällskapet
Torsten Björkman, Moa Bursell, Tina Forsberg,  Roland Paulsen, Anders Kjellberg, Irene Wennemo, Fredrik Movitz,  Magnus Hörnqvist, Carl le Grand, Michael Tåhlin, Göran Ahrne, Karin Lundqvist, Patrik Hall, Anna Fogelberg Eriksson, Anders Boglind, John Sjöström, Malin Bolin, Lisa Schmidt, Ann Bergman, Ylva Ulfsdotter Eriksson, Gunnar Aronsson, Christin Mellner, Christian Koch, Per Sederblad, Jan Ch Karlsson och Egil Skorstad.

Den 3 april lanserades boken vid ett seminarium på ABF-huset i Stockholm, inför 140 personer i en fullsatt Sandlersal.
Här finns länk till video från seminariet. På fotot ett av panelsamtalen, från höger: Irene Wennemo, Torsten Björkman, Christin Mellner, Anders Boglind, Åke Sandberg.
Dessförinnan, den 20 mars i kvällningen releasefest och boksläpp  i baren på restaurang Pelikan, Södermalm. 

ENGLISH is not the language of this book, but Swedish. Five years ago we published an English volume, Nordic Lights. Work, management and welfare in Scandinavia (SNS förlag, Stockholm 2013).  The new Arbete & välfärd  is an ambitious further development of the themes of that book. More about Nordic Lights and the first chapter to download is found here.

Boken finns i bokhandeln och på bokus och adlibris.

ARBETE & VÄLFÄRD  i korrekturform uppmärksammades ett halvår före utgivningen. Den 12 september 2018 belönades vi med hedersomnämnande; en av tre böcker som fick Studentlitteraturs kursbokspris vid en gala i Grand Hotels vinterträdgård. 

Juryns motivering: ”För en omfattande grundbok som tar sig an uppgiften att beskriva kopplingarna mellan arbete och välfärd i Sverige. Närmare 30 författare har gjort en gemensam ansträngning att skapa en helhetsbild som rör sig från individnivån, via organisation/mesonivån till samhällsnivån. Boken är fylld av nya och ibland annorlunda perspektiv som ger en god grund för seminarier och fördjupande diskussioner. En angelägen bok som bidrar med kunskap i en form som är spännande och som dessutom utmanar och får studenten att tänka själv.”

Fyra författare och en förläggare (med tungt förstakorr i hand). Från höger: Micke Tåhlin, Ann Bergman, Johan Lindgren, Karin Lundqvist och Åke Sandberg. Fotot från arbetslivskonferensen falf2018 i Gävle.

Vi ser boken som gedigen och grundläggande och samtidigt spännande med perspektiv som kan utmana och ge upphov till reflektion, samtal och diskussioner. Tjugosju ledande forskare medverkar i sammanlagt tjugofyra kapitel.

Själv skriver jag i kapitel om arbetslivet i Sverige, konstruktionen av ’svensk ledning’, arbetsmarknadens omreglering, arbetslivsforskning i Sverige, samt om gig-jobben i plattformsekonomin (eller delningsekonomi, eller plattformskapitalism, eller gig-ekonomi… kärt barn, men inte för alla)

Arbete & välfärd presenterades först här
i Studentlitteraturs höstkatalog 2018

Förlagets information om boken, om 24 kapitlen, alla 27 författarna, omdömen, recensioner och motiveringen till kurslitteraturpriset och smakprov på läsning.

 

 

Länkar till några tidiga artiklar om boken

– fler finns i denna länk, på en särskild sida

Studentlitteratur:  https://www.studentlitteratur.se/#39442-01
”Fotbollsprofessorn” prisad för bok om arbete. Intervju i Värmlands Folkblad, 23 aug 2019, av Bengt Starrin
Vitala siffror om arbetslivet, recension av Mikael Nyberg i Clarté nr 2, 2019
Glöm inte maktperspektivet. Intervju i tidningen Du & Jobbet av Jonas Fogelqvist
Så påverkades forskningen av ALI:s nedläggning. Intervju i tidningen Arbetarskydd, dec 2018,  av Marika Sivertsson

Länk till Arbete & välfärds sida på Facebook
Falf2018, Arbetslivskonferensen i Gävle 10-12 jun 2018, med symposium och panelsamtal
Forskningspolitik på arbetslivsområdet behandlas i en tidigare bok: På jakt efter framtidens arbete ; den boken kan laddas ner gratis här.

Bibliotekstjänst ger Arbete & välfärd betyget fyra av fem  🙂 Vi citerar:

Arbete & välfärd är en bok om arbetslivet, organisation, personal och ledning. Syftet med materialet är att med en gedigen kunskapsbas om området utgöra kurslitteratur i utbildningar på universitetet inom sociologi, företagsekonomi, arbetsvetenskap, psykologi, pedagogik och personalutbildning. Boken är också tänkt för facklig utbildning och studiecirklar. Förutom baskunskapen lyftes frågor kring tendenser inom arbetsliv och ekonomi. "Den svenska modellen" lyfts fram och även kritiken mot den. Historiska och internationella kopplingar görs. Tjugosju forskare från en rad universitet och högskolor med skilda ämnesinriktningar har samarbetat för att ge en god helhetsbild. Det är en mycket gedigen och omfattande kunskapssammanställning som väl uppfyller syftet att fungera som bas och diskussionsunderlag för en bred grupp studerande och samhällsintresserade. Boken är välskriven och strukturerad på ett tydligt och bra sätt. Den är illustrerad med diagram, tabeller och liknande. Helhetsbetyg: 4. – Mattias Bjellvi.


Johan Lindgren, vår förläggare vet mer om boken Arbete & välfärd.
johan.lindgren@studentlitteratur.se

2 kommentarer till “Arbete & välfärd”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *