ARBETE & VÄLFÄRD

Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige

Tjugofyra kapitel, tjugosju författare. 547 sidor, stor bok i tvåspalt. Finns i bokhandeln.
In English about the book here.

ARBETE & VÄLFÄRD
Ledning, personal och organisationsmodeller i Sverige.

Samhällsintresserade utlovas gedigen och spännande läsning. Vi har gjort mer än en lärobok, en bok om arbete och liv i dagens Sverige. Nederst på sidan finns innehållsförteckningen  som bild, här som skarpare pdf.

Här är länkar till allt om boken

Recensioner av och artiklar om boken finns på en särskild sida
Lära från lärda, Arbete & välfärd i Fredrik Hillerborgs podd om fackböcker
Utdrag, Smakprov ur boken
Studentlitteraturs sida om boken
har allt om innehåll, författarna, provläsning mm
– Några korta citat ur recensioner
finns under fliken Omdömen
– En studiehandledning finns under fliken  Extramaterial
Arbete & välfärds sida på Facebook

Boken finns i bokhandeln och på bokus och adlibris.

Samlat om alla mina senaste böcker
– på hemsidan, publikationer 
– på författarsida på facebook

Arbete & välfärd är en bok om dagens svenska samhälle, arbetsliv och ekonomi. Vi ser den som gedigen och grundläggande och samtidigt spännande med perspektiv som kan utmana och ge upphov till reflektion, samtal och diskussioner. Tjugosju ledande forskare medverkar i sammanlagt tjugofyra kapitel.

Författarna  – hela sällskapet
Torsten Björkman, Moa Bursell, Tina Forsberg,  Roland Paulsen, Anders Kjellberg, Irene Wennemo, Fredrik Movitz,  Magnus Hörnqvist, Carl le Grand, Michael Tåhlin, Göran Ahrne, Karin Lundqvist, Patrik Hall, Anna Fogelberg Eriksson, Anders Boglind, John Sjöström, Malin Bolin, Lisa Schmidt, Ann Bergman, Ylva Ulfsdotter Eriksson, Gunnar Aronsson, Christin Mellner, Christian Koch, Per Sederblad, Jan Ch Karlsson, Egil Skorstad och Åke Sandberg.

Själv skriver jag i kapitel om arbetslivet i Sverige, konstruktionen av ‘svensk ledning’, arbetsmarknadens omreglering, arbetslivsforskning i Sverige, samt om gig-jobben i plattformsekonomin (eller delningsekonomi, eller plattformskapitalism, eller gig-ekonomi… kärt barn, men inte för alla)

Det finns en studiehandledning  för bokens olika kapitel med sammanfattningar, diskussionsfrågor och tips på vidare läsning fritt att ladda ner på förlagets hemsida, under fliken Extramaterial

Den 3 april lanserades boken vid ett seminarium på ABF-huset i Stockholm, inför 140 personer i en fullsatt Sandlersal.
Här finns länk till video från seminariet. På fotot ett av panelsamtalen, från höger: Irene Wennemo, Torsten Björkman, Christin Mellner, Anders Boglind, Åke Sandberg.  Dessförinnan, den 20 mars i kvällningen releasefest och boksläpp  i baren på restaurang Pelikan, Södermalm. 

ENGLISH is not the language of this book, but Swedish. Five years ago we published an English volume, Nordic Lights. Work, management and welfare in Scandinavia (SNS förlag, Stockholm 2013).  The new Arbete & välfärd  is an ambitious further development of the themes of that book. More about Nordic Lights and the first chapter to download is found here.

ARBETE & VÄLFÄRD  i korrekturform uppmärksammades ett halvår före utgivningen. Den 12 september 2018 belönades vi med hedersomnämnande; en av tre böcker som fick Studentlitteraturs kursbokspris vid en gala i Grand Hotels vinterträdgård. 

   

Juryns motivering: ”För en omfattande grundbok som tar sig an uppgiften att beskriva kopplingarna mellan arbete och välfärd i Sverige. Närmare 30 författare har gjort en gemensam ansträngning att skapa en helhetsbild som rör sig från individnivån, via organisation/mesonivån till samhällsnivån. Boken är fylld av nya och ibland annorlunda perspektiv som ger en god grund för seminarier och fördjupande diskussioner. En angelägen bok som bidrar med kunskap i en form som är spännande och som dessutom utmanar och får studenten att tänka själv.”

Fyra författare och en förläggare (med tungt förstakorr i hand). Från höger: Micke Tåhlin, Ann Bergman, Johan Lindgren, Karin Lundqvist och Åke Sandberg. Fotot från arbetslivskonferensen falf2018 i Gävle.

Arbete & välfärd presenterades först här
i Studentlitteraturs höstkatalog 2018

 

 

 

Forskningspolitik på arbetslivsområdet behandlas i en tidigare bok: På jakt efter framtidens arbete ; den boken kan laddas ner gratis här.

Bibliotekstjänst ger Arbete & välfärd betyget fyra av fem  🙂 Vi citerar:

Arbete & välfärd är en bok om arbetslivet, organisation, personal och ledning. Syftet med materialet är att med en gedigen kunskapsbas om området utgöra kurslitteratur i utbildningar på universitetet inom sociologi, företagsekonomi, arbetsvetenskap, psykologi, pedagogik och personalutbildning. Boken är också tänkt för facklig utbildning och studiecirklar. Förutom baskunskapen lyftes frågor kring tendenser inom arbetsliv och ekonomi. "Den svenska modellen" lyfts fram och även kritiken mot den. Historiska och internationella kopplingar görs. Tjugosju forskare från en rad universitet och högskolor med skilda ämnesinriktningar har samarbetat för att ge en god helhetsbild. Det är en mycket gedigen och omfattande kunskapssammanställning som väl uppfyller syftet att fungera som bas och diskussionsunderlag för en bred grupp studerande och samhällsintresserade. Boken är välskriven och strukturerad på ett tydligt och bra sätt. Den är illustrerad med diagram, tabeller och liknande. Helhetsbetyg: 4. – Mattias Bjellvi.


Johan Lindgren, vår förläggare vet mer om boken Arbete & välfärd.
johan.lindgren@studentlitteratur.se

6 svar på ”ARBETE & VÄLFÄRD

  1. “Arbete och välfärd” är en antologi som går att likna vid en mosaik. Varje bit/kapitel är i sig intresseväckande, viktigt och relevant men tillsammans skapar de en bild av svenskt arbetsliv (med internationella utblickar) som är fascinerande och som alla som är intresserade av helheten, mönstren och trenderna borde läsa.

    Samtliga texter är välskrivna och väl underbyggda, Åke Sandberg har gjort ett gediget jobb som redaktör, och urvalet är både brett och djupt samtidigt. För mig, som tog min examen från P-linjen för 30 år sedan och som sedan dess har varvat arbete i och för fackliga organisationer med att arbeta som chef, ledare och strateg i såväl privat som offentliga organisationer, ger boken både viktiga påminnelser och helt nya tankar om vad som har hänt, vad som händer och vad vi kan förvänta oss i framtiden.

    Så min recension kan sammanfattas i ett ord: Läs!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen