Främling i sin stad – En temakväll i Säffle kyrka den 24 september

Välkommen till presentation och panelsamtal utifrån den nya boken
Främling i sin stad. Stängda fabriker och butiker – Missnöje och framtidstro.
Plats: Säffle kyrka, ingång Församlingshemmet, Billerudsgatan 17
Tid: Fredagen den 24 september kl. 18.00 – 21.
Det är samma dag som den traditionella höstmarknaden i Säffle, Mârtensfredagen.

Här finns omslaget tydligare.

Boken inleds med en historisk exposé, Säffles omvandling över decennierna. Det är en av få mångsidiga, aktuella studier av en ort, en plats i omvandling, ekonomiskt och politiskt.  1950- 0ch 60-talens sjudande bruksort och arbetarstad slås samman  med omgivande landsbygd. Från 1970-talet nedläggningar av sjukhus och fabriker: Billerud, Electrolux, Volvo, Bruces tändkulemotor, Källe regulatorer, möbelfabriker osv. Globaliseringen som först gynnat staden drabbar den nu med full kraft. Socialdemokratin försvagas, de borgerliga med Centern stärks. Missnöje gror i decennier med en känsla av tillbakagång. Så flyktingmottagning runt 2015, Sverigedemokraterna gör entré under de senaste tio åren framhåller invandringen som huvudsaklig orsak till stadens problem och de växer kraftigt.


Bilden: Torsten Darfors: Den lilla staden med de stora industrierna (1952)

Sveriges yngsta stad, 70 år i år,  arbetar idag på en omstart för boende och nya jobb. En simhall med femtiometersbassäng har invigts.  Somas med ventiler för processindustrin bygger ut, Moelven byggmodul är det största företaget, mindre företag startas inom reglerteknik och mekanisk industri.

Kvällen inleds med en skildring, utifrån boken, av denna omvandling ekonomiskt, socialt och politiskt. Den följs av två panelsamtal med först ledande lokala representanter för politiska partier, och därefter en med civilsamhälle, kyrkoherde, rektor, forskare, författare och samhällsforskare. I politikerpanelen medverkar C, S, SD, M, V och Sjukvårdspartiet.  L och KD avböjde.

Här finns ett detaljerat program med alla medverkande: Presentation av delar av boken, följt av två panelsamtal.

På facebook har en av panelisterna, Carl-Johan Ivarsson, bilder från kyrkan

Inför kvällen skriver Jenni Jansson i Säffle-Tidningen “Säffles framtid i fokus”. Om migration  jobb och politik. Bakom betalvägg.

Arrangör är Säfflebygdens Hembygdsförening.

På grund av corona- restriktioner är antalet åhörare begränsat och föranmälan krävs för att delta, mejla till lennartstolpe@telia.com eller SMS till 0706 32 27 10.

Bakgrund till kvällen finns på hemsidan för “Främling i sin stad”

Boken finns hos BoD nätbokhandel, Adlibris  och Bokus, alla omkring 300 kr inkl. frakt, BoD är några tior billigare.
E-boken är under september månad nedsatt till 95 kr hos BoD, annars 129 kr.
I Säffle finns boken för 240 kr hos Hembygdsföreningen och på Ica Kvantum. I Stockholm på Söderbokhandeln.

Välkommen till Säffle och en kväll om bruket, jobben, industrierna och politik i förändring.

 

ÅKE SANDBERG är uppväxt i Säffle, civilekonom, professor emeritus i sociologi vid Stockholms universitet, tidigare Arbetslivsinstitutet och KTH (där vid Industriell ekonomi, samt Datavetenskap). Bland hans böcker: Arbete & välfärd  (Studentlitteratur 2019) och Färg, fack, och flexibelt arbete. Säffles målare berättar (1999).
Foto: Susanne Kronholm

Marknadsfredaagen, på Kanaltorget i Säffle, nära Stadshuset och vid Biblioteket kommer det att finnas ett bokbord med flera Säffleförfattare, bland dem Sven-Erik Dahlström, Claes Åkerblom, Lennart Stolpe och Åke Sandberg. Klockan 11 – 15. Samtidigt vid Rondellen framför stadshuset brukar de politiska partierna presentera sig och sin politik, som här vid Mârten för två år sedan.

3 svar på ”Främling i sin stad – En temakväll i Säffle kyrka den 24 september

  1. Intressant. Går det inte att göra en inspelning av sammankomsten som kan sändas i efterhand?

  2. Tack för ditt intresse. Andra har hört av sig via mejl. Vi räknar med att spela in men oklart om det kommer att sändas. Vi ska försöka meddela dem som skrivit. Håll även utkik här för info efter kvällen i Säffle kyrka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen