Åke Sandberg

Mikael Nyberg och Jan-Ewert Strömbäck skriver om “Främling i sin stad”

Jan-Ewert Strömbäck i Miljömagasinet nr 46 (19 nov 2021).

” … Boken är en bred och grundlig genomgång av hur författarens stad har förändrats under åren, inte minst hur människors värderingar förskjuts. Framställningen är pedagogisk, medryckande och ger inte sällan inspiration åt läsaren att gå hem och göra motsvarande djupdykningar just hemma. Åke Sandbergs verk för tankarna till Sven Lindqvists klassiker Gräv där du står. Han läser protokoll och tidningsklipp, gör intervjuer med makthavare och andra. …”
.

Mikael Nyberg i Flamman, 18 nov 2021
“Greven, direktörerna och vreden i Säffle”

”Liberala ideologer letar gärna efter rasismens rötter i tv-soffor i slitna bruksorter. Tillströmningen av flyktingar tycks ha väckt en främlingsfientlighet i de undre samhällslagren. Åke Sandberg framhåller andra förklaringar till SD:s framgångar i en studie av Säffle, kommunen där han växte upp.”
Åke Sandberg avvisar uttryckligen ”fokus på invandringen som orsak till problem i Sverige” och skriver: ”Att i stället framhålla årtionden av globalisering och industriell omvandling som de grundläggande orsakerna till nedgång och klyftor är en svårare pedagogisk uppgift … lösningen är inte enkel.”
Mikael Nyberg: ”Bussarna med främlingar från den globala periferin anländer just som den svenska periferin lämnas vind för våg i kasten i den kapitalistiska ekonomin. Alla de tomma skyltfönstren i Säffles centrum vittnar om en kommers som flyttat ut till nätet och plåtladorna längs motorvägarna. Sjukhuset är stängt och rader av industrier nedlagda. Volvo flyttar sin bussfabrik till Polen samtidigt som flyktingarna ska ut på arbetsmarknaden. I samma veva beslutar regeringen att slå sönder Arbetsförmedlingen och bjuda ut resterna till de fiffiga direktörerna.”
Hela artikeln på Mikael Nybergs hemsida:   https://mikaelnyberg.nu/2021/11/20/greven-direktorerna-och-vreden-i-saffle/
.

Mer om boken: https://bit.ly/framling-hem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen