Säffle-Gunnar – större än Zlatan?

Gunnar Andersson på parkbänk (foto privat)   

Dagens NyDagens Nyheter har en stor artikel på det temat: Säffle-Gunnar – större än Zlatan? Ett helt dubbeluppslag som jämför Gunnar och Zlatan. Den kunde en läsa till frukost igår fredagen den 5 februari 2016. Några korta utdrag följer:

“Gunnar Andersson var hela Marseilles gunstling på 50-talet. Hans 194 mål på 247 matcher gäller fortfarande som alla tiders rekord i Olympique Marseille. Inte ens världsspelaren Jean-Pierre Papin (182 mål, 1986-92) nådde Gunnars höjder. Och till skillnad från Zlatan slog Gunnar inga straffar, utan det var 194 spelmål. – Och när Olympique Marseille fyllde 100 år 1999 prydde en bild på Gunnar Andersson hela omslaget på jubileumsskriften.

Zlatan har öst in mål. Totalt 130, varav 95 i ligaspelet och 17 i Champions League. Tre noteringar som gäller som alla tiders rekord i PSG. Zlatan har dessutom vunnit skytteligan två säsonger.

Även Gunnar blev skyttekung i Ligue 1, vid två tillfällen, 1951-52 och 1952-53 med 31 respektive 35 mål. Noteringar som Zlatan inte nått. Hans bästa är 30 mål, under debutsäsongen 2012-13.”

Säffle-Gunnar & Zlatan i DN 5feb2016

DN till frukost 5 februari 2016

Artikeln är väl skriven.Men en del bedömningar  och jämförelser i artikeln kanske en kan sätta frågetecken för, både i ena och andra riktningen. Artikeln inspirerar i mitt fortsatta arbete med att skriva om Gunnar, hans karriär och liv, hans arbete i ett företag på fotbollsmarknaden. Till att börja med kanske en jämförelse mellan Gunnar och Zlatan, två invandrare från Sverige till Frankrike, på 1950-talet respektive från tidigare Jugoslavien till Sverige idag. Båda hjältar och superstjärnor, men så olika som spelare och människor, och så olika livet för dem gestaltar sig. Också Roger Magnusson spelade i Olympique Marseille, också han med sin egen spelstil och ett annat liv.

En del notiser  finns och kommer på Facebooksidan om Säffle-Gunnar.

Uppdatering. I början av maj 2016 gör Zlatan sitt 36:e ligamål för säsongen, och går alltså förbi Gunnar Andersson som målgörare. Det brukar framhållas att Gunnar spelade i ett lag, Marseille, som inte alls låg på topp, som Zlatans PSG gör. Tänk om Gunnar spelat i ett topplag…

3 svar på ”Säffle-Gunnar – större än Zlatan?

  1. Hej Åke. Jag är en pensionerad sportjournalist, som just nu jobbar med en artikel om Säffle Andersson och Nacka Skoglund som båda låg i lumpen på Rindö 1949-50. Jag har källor som säger att de spelade fotboll mot varandra i ett kompanimästerskap, vilket är en jätterolig grej med många roliga detaljer. Men Nacka-kännare säger att de aldrig var på Rindö samtidigt. Jag skulle vilja reda ut detta. Vet du vilka perioder Säffle låg på Rindö? Han lär ju ha stannat hemma under en period och blivit bestraffa, och kanske tvingades han komma tillbaka långt efter den ordinarie tiden. Jag har försökt genom Krigsarkivet, men hittar ingenting. Jag har svårt för att kommunicera via Facebook och skulle vilja ha svar i vanligt mail – eller på telefojn. 070/358 2806 Tack på förhand

  2. Hej Mats! Vilken spännande episod du är på spåren. Jag ser din kommentar först nu, men vi har ju fått kontakt via mejl och telefon. Jag ser fram emot resultatet av din efterforskningar. Hälsningar, Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen