Dags att balansera “Dagens Samhälle”!

Jag är inte ensam att ha kritiserat SKL:s tidning Dagens Samhälle för att under nuvarande chefred. Mats Edman ha blivit en hårdvinklad tidning på högerkanten, där han och redaktionen driver sitt personliga tyckande i både krönikor och reportage. Nu med en ny röd-grön majoritet är det läge för en ny inriktning på tidningen, en allsidig och balanserad kvalitetstidning som speglar hela dagens samhälle, och ger rimligt utrymme för olika perspektiv. En sådan omgörning är angelägen. Däremot bör tidningens pigga form bibehållas, där har Edman gjort ett bra jobb.

I Dagens Arena kritiseras Dagens Samhälle och dess chefredaktör för att ha en politisk agenda åt högerhållet, både i opinionsmaterial och nyhetsmaterial. Läs de kritiska röd-gröna kommentarerna av politikerna Ilmar Reepalu (S), Emil Broberg (V) och Karolina Skog (MP).

Tillagt 4 feb 2015: Chefred. Edman har nu engagerat en (1) ny kolumnist, som faktiskt ligger klart till vänster om den socialdemokrat på högerflanken som väl tidigare utgjorde vänstern bland krönikörerna. Att Edman därmed anser sig ha nått balans i krönikörsuppsättnignen säger en del om var hans ‘mitten’ ligger. Mer om detta aktualiserat och vidare utvecklat  i min tidigare bloggpost.

Uppdatering 17 april 2015.
Edman fortsätter använda Dagens Samhälle som plattform för sitt korståg mot vinstbegränsning och för vinstdrivna bolag i välfärden. Hans argument denna gång. Många landets stora bolag finns i (den skattefinansierade) välfärdssektorn. Och de ‘räddar’ Sverige när industrin går nedåt.
MEN: Alternativet att icke-vinstdrivna företag, kooperativ, idéburet och offentligt sköter detta och ‘fyller tomrummet’ – det ser han inte in ensidighet. Vinstdriften är för Edman det viktiga, inte verksamheten. Det genomskådar förstås Reepalu. Liksom att det vinstdrivna bolagens alla intäkter och vinster utgörs av skattemedel.
Nu rekryterar Edman f ö en ledarskribent från SvD som ny debattredaktör!
Ska bli spännande se vad utredaren av ‘vinster i välfärden’, Ilmar Reepalu (S) kommer fram till, liksom vad rödgröna i SKL tänker om: Hur få en Dagens Samhälle som är balanserad, självständig och av hög kvalitet?
Fråga till Lena Micko (S), Emil Broberg (V) och Karolina Skog (MP) m fl.

Se mer om min tidigare kritik och Edmans svar (fulla av invektiv, men få argument), i min tidigare bloggpost här.

4 svar på ”Dags att balansera “Dagens Samhälle”!

  1. Du uppmärksammar något mycket angeläget, Åke! Som tjänsteman inom kommunal förvaltning har jag tyvärr sett hur både Dagens Samhälle och SKL:s egna särskilda särställning har använts av förbundets Alliansmajoritet för att propagera för Alliansens politik. Jag instämmer med dina observationer kring DS, men anser även att den nya styrelsen bör tillsätta en översyn av SKL i stort i syfte att säkerställa förbundets oberoende ställning och förhindra att det blir en politisk megafon som kan byta avsändare vart fjärde år.

    https://sossenomen.wordpress.com/2015/01/19/sakra-skl-sarstallning/

  2. Tack Daniel för din kommentar där du kärnfullt summerar din viktiga text,s om jag såg i Dagens Arena: http://www.dagensarena.se/opinion/debattor-skl-ar-ingen-politisk-plattform/ Ser fram emot fler bidrag från dig.
    Idag skrev jag på facebook, och i kommentarsfältet på Dagens Samhälle, i anslutning till att Daniel Suhonen nu är kolumnist där. Jag säger väl att “en kolumnist gör ingen sommar”. Obalansen i tidningen består. den och som du skriver hela SKL bör ses över, så de blir oberoende av aktuell majoritet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen