Säffle-Gunnar Andersson hyllad i Marseille – 50 år sen han dog

Rapport från Marseille månadsskiftet sept-okt 2019

Gunnar gör mååål!

För en Säfflepôjk som rotat i arkiv och intervjuat om Säffle-Gunnar Anderssons liv (familj, journalister, lagkamrater) har det varit ett par alldeles särskilda dagar här i Marseille i månadsskiftet september-oktober 2019. Hyllandet av den store fotbollsspelaren och målgöraren i Olympique de Marseille, OM, Säffle-Gunnar Andersson, 50 år efter att han dog i Marseille.

Matchen i söndags mot Rennes, föregicks av ljusspel,  musik och bildspel över Stade Velodrome, på stora skärmen bilder ur Gunnars liv och karriär. Familjen Andersson på planen. På supporteräktaren en tifo (av italienska tifosi som betyder fans, supportrar). Här skapar de tillsammans Gunnars bild mot bakgrund av den svenska flaggan; de håller upp  olikfärgade pappskyltar.

 

.

Ovan: På planen och på storbild före matchen, delar av familjen Andersson. Från vänster sonen Patrick Andersson, dottern Michou Dorlan – med make Francois och till höger Roger Assandri gift med Gunnars framlidna äldsta dotter och direktör för amatör- och ungdomsfotbollen i OM.

 

Efter flaggspelet: Patrick och Niels Andersson (Gunnars son och barnbarn)  gör ceremoniell avspark (coup d’envoi) vid matchen OM – Rennes 29 sept.  Nedre bilden från Aftonbladet.

Överväldigande, och även rörande. Jag känner och har blivit vän med familjen genom många samtal under utforskningarna för min kommande bok om Gunnar.

   .
Den utsände från Säffle, på pressläktaren, Stade Velodrôme,
med journalisterna Mario Albano och Francois Missen

Jag hade under helgen långa samtal med garvade journalister, som följt Gunnars karriär och OM genom åren Francois Missen och Mario Albano (som skrev en helsida i “La Provence” om “Den oförglömlige Andersson”). Aldrig tidigare har en spelare hedrats på det sätt som skedde dessa dagar. Unikt. Det närmaste är när Josip Skoblar – OM-stjärna även han – fick göra ceremoniell avspark,  en coup d’envoi när han hedrades vid sin 70-årsdag.

De stora reportrarna och författarna Mario Albano och Francois Missen och ÅS. Framför en temporär minnesplakett i gathörnet där Gunnar dog 50 år tidigare, 1 okt 1969. Mario har skrivit om Gunnar i årtionden på ‘La Provence’, och träffade Gunnar som liten med sin far. Francois har skrivit om Gunnar i tidskriften Desports, och är den som leder oss genom den kommande filmen om Gunnar. Den sista tiden i livet bodde Gunnar hos Francois Missen i skuggan av katedralen Notre dame de la Garde, sjömännens beskyddare.

* * *

Arrangemangen i Marseille dokumenterades av mina nyvunna vänner Mathias, Benjamin och Marine som i våras 2019 också filmade i Säffle och Åmål, med mig som guide om Gunnars uppväxt för den film de i dagarna klipper. Mer om filminspelningen finns här–  — Som första biograf i Sverige kommer filmen att visas på Saga bio i Säffle, i sept. 2022.

    .  

Marine filmar samtal mellan Francois Missen och ÅS., vid Byälven, Strömmen i Säffle.
Vid IFK Åmåls klubbhus leker Mathias och Francois från filmteamet med bollen.
På trappan Benjamin och IFK Åmåls vaktmästare Mikael. I dörren fotografen Marine.

* * *

Varför dessa hyllningar till Säffle-Gunnar? Jag anar svaren, men ska ta reda på mer. Det får bli min kompletterande empiri, sista fältstudie, innan jag efter många års utforskande börjar skriva min bok om Gunnars karriär och (arbets)liv. Vintern 2022/23 ska jag vaa en månad på Svenska kulturhuset i Paris, och om inte förr ska skrivandet börja då. Det kommer nog ta ett par tre år – på deltid, det händer ju så mycket annat som måste undersökas av en nyfiken forskare där sociologi möter företagsekonomi och arbetsliv.

För övrigt, vilket intresse i medierna i Sverige! Aftonbladet sport, radion, Säffle-Tidningen och NWT förstås. TT skrev en rejäl artikel och därför kom den hos många, som DN och SvD och GP, i mer eller mindre omarbetad form. I Marseille helsida i La Provence.

Länkar till tidningsartiklar om hyllningarna i Marseille finns nu på en särskild sida.
Prenumerera gärna på nya inlägg, i formuläret uppe till höger i datorn; nederst i mobilen.

Se även facebooksidan om Gunnar – välkommen att gilla sidan, om du gillar den.

 

5 svar på ”Säffle-Gunnar Andersson hyllad i Marseille – 50 år sen han dog

 1. Det som är lite unikt i sammanhanget är att jag var den som fick uppdraget att “tämja” den forne franske
  skyttekungens återkomst till svensk klubblagsfotboll i matchen mellan min moderklubb Hillringsbergs IF
  och IFK Arvika. Detta var derbyt med stort D och rönte ett stort mediaintresse, inte minst för att det var
  “Säffle-Gunnars ” debut i svenskt seriespel efter alla år på fransk mark, nu i seriespel i div. III V.a Svealand.
  Detta kom att bli hans både första och sista match för föreningen och han försvann stillsamt från klubben,
  åter till Frankrike. Av hans tidigare förmåga som fransk skyttekung fanns inget kvar- kraften var borta…
  Matchen vanns av Hillringsberg med 2-1 och var i underkant- ett resultat som gjorde att IFK Arvika försatte
  sina chanser till serieseger.

 2. Allsport publicerade en artikel om Säffle-Gunnar 1960 eller 1961. Har du den? Om inte kan jag skicka den. Annars har jag alltid trott att han spelade för IF Viken och inte IFK Åmål. Så sa de gamle här i Kungshamn som spelat mot honom honom.

  1. Sent omsider Mats. Tack även här, vi har ju korresponderat per epost. Mats, Nån gång 23-25 sept 2022 kommer en fansk film om Gunnar att visas på Saga bio i Säffle. Och i höst/vinter börjar jag till sist skriva boken om Gunnar /Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen