“Så krossades drömmen om det goda jobbet”

Mikael Nyberg recenserar vår bok Arbete & välfärd, i Aftonbladet 9 januari 2019.

Länk till artikeln i Aftonbladet 
Länk till artikeln på Mikael Nybergs hemsida

Ur recensionen:

En läkare berättar: ”Målet är tre till sju minuter per patient. Då hinner man se 25–35 patienter per arbetspass.” Det är som på Toyota, säger han. Personalen är fångad i den japanska bilindustrins lean-system. Mottagningen på löpande band lämnar inte utrymme för något riktigt möte med patienten, ingen riktig undersökning. ”… vi tappar kompetens och får inte göra det vi vill göra.”

Läkaren berättar för Tina Forsberg. Tillsammans med 26 andra forskare har hon bidragit till antologin Arbete & välfärd, sammanställd av Åke Sandberg.

Här finns mer som svär mot den förutfattade bilden av utvecklingen.Drygt två tredjedelar av alla sysselsatta i Sverige i de 80 största svenska industrikoncernerna försvann 1980 till 2015. Men om man räknar med personalen i utlandet har de anställda blivit fler. Bara var tionde svensk industriarbetare har fått ett mer allsidigt jobb. 2010 upprepade varannan metallare samma arbetsmoment i kortare intervall än tidigare.

Forskare och fackliga företrädare har länge drömt om att förena det goda arbetet med konkurrensens krav. Men ohälsa orsakad av arbetsmiljön bara ökar, ”i vissa fall explosionsartat”, skriver författarna. Framför allt bland kvinnor i välfärdstjänster.

Sociologen Anders Boglind var involverad i försöken på Volvo Personvagnar: ”Efter ett par decennier av lean production är idén om det goda arbetet renskrapad ned till benet; det som återstår är att minimera produktionssystemets fysiska och psykiska skadeverkningar.” 

 

Fler recensioner av Arbete & välfärd finns här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen