Främling i sin stad

Främling i sin stad

Stängda fabriker och butiker – missnöje och framtidstro

9 juni. En ny bok om jobben och välfärden – flyktingarna, missnöjet och politiken.

En unik studie om arbete och välfärd, flyktingar och politik, i en bruksort mitt i landsbygd.

 

Boken finns nu att beställa på förlagets BoD nätbokhandel och på Adlibris  och Bokus. Framåt  midsommar kommer e-bok, och då för direkt nedladdning.

På BoD kostar den tryckta boken 249 kr + frakt 25 kr, det är ett fast pris. Övriga har fri prissättning. Adlibris tar idag 435 kr, Bokus 299 kr, båda inkl. frakt. Priserna hos de två senare kan ändras över tid. (Priserna på Adlibris går visst upp och ner. 388, sen 235 sen 435. Bokus har hela tiden haft 299. Så aktuellt pris ser en i respektive nätbokhandel.)

Hemsida för Främling i sin stad. Där kommer efter hand mer information.
Det finns en detaljerad innehållsförteckning liksom en sida på facebook.
Provläs i boken, ett smakprov.

Främling i sin stad är ett unikt, lokalt förankrat försök förstå det politiska landskapets förändring i Sverige. Socialdemokratins försvagning i en tidigare bruksort och i landet som helhet, Centerns lokala styrka, Sverigedemokraternas framgångar. Vilka är idéerna, vilka är väljarna? Vad säger invånarna och politikerna?
    En kunskapsöversikt, forskning om den populistiska radikala högern, hjälper oss att förstå det som sker. Det lokala sätts in i ett bredare sammanhang.
    Vad lär oss historien om en stad, där sjukhus, butiker och industrier lagts ner? Som Höglunds vagnfabrik som blev till Volvo bussar och flyttades till Polen härom året, fyra hundra sades upp och hundra år av fordonstillverkning tog slut. (Bilden nedan en reklamförlaga av Ivan Åkerblom, 1950.)
    Arbetslöshet och flyktingmottagande, påfrestningar på kommunens ekonomi och på välfärden, missnöje med försämringar och med politiker. Sverigedemokraterna fångar upp det missnöje som funnits länge och erbjuder en enkel lösning – stoppa invandringen.
    Kommunen kämpar nu – inte utan framgång – med utveckling och lokalisering av industri, med att skapa en god boendemiljö och bra kommunikationer. Missnöje möter framtidstro.
.

ÅKE SANDBERG är uppväxt i Säffle, civilekonom, professor emeritus i sociologi vid Stockholms universitet, tidigare Arbetslivsinstitutet och KTH (där vid Industriell ekonomi, samt Datavetenskap). Bland hans böcker: Arbete & välfärd (Studentlitteratur 2019), Nordic Lights  (SNS2013), Färg, fack, och flexibelt arbete. Säffles målare berättar (1999).
Foto: Susanne Kronholm
.
.
.
Flera böcker jag skrivit
På en faceboksida, Åke Sandberg, författare, har jag samlat en översikt över mina senare böcker: http://bit.ly/sandberg-forfattare  En mer utvecklad presentation av böckerna, innehåll, recensioner etc finns på min hemsida: http://bit.ly/publications-home

Ett svar på ”Främling i sin stad

  1. Hej!
    Boken Främling i sin stad kommer att recenseras i Föreningen Värmlandslitteraturs medlemstidning Wermlandianas nästa nummer. Vi vill gärna skicka ett exemplar om vi kan få en postadress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen