Resebrev 2, Weligama, Sri Lanka, 14 January 2011

Weligama 14 januari 2011

Vänner!

Det är märkligt hur oinformerad och bekymmerslös man kan vara bara några tiotal mil från en omfattande översvämningskatastrof. Frågor hemifrån per skype och mail fick mig att ta reda på mera. Här i mitt beach house i Weligama är allt lugnt. Ingen TV eller radio. Inga tidningar, då måste man in till den lilla stadens hank och stör, och dit åker man bara sällan för att proviantera.

Läser nu om en miljon drabbade, hemlösa, utan mat och andra förnödenheter.

En av kyparna berättar att hans by västerut står under vatten, familjen har överlevt med har det svårt. Det är bara att arbeta på säger han. Efter tsunamin fick vi mycket hjälp utomlands ifrån, men nu inget! Och regeringen gör inget. Korrupt! (Korruption, obegåvning och inkompetens – det är f ö rätt samstämmiga synpunkter på regeringen här. De dugliga och begåvade äser på universitet, blir läkare, advokater, lärare – resten blir politiker)

De drabbade områdena i öster är inte sällan samma som förstördes av tsunamin 2004. Bara i distriktet Batticaloa har mer än en halv miljon mäniskor tvingats lämna sina hem –  ett område som fram till 2009 var skådeplats för ett blodigt inbördeskrig mellan Tamil Tigers och regeringen.

Mahinda Rajapakse, presidenten, och hans regering är inte populära. Inte heller politiker i allmänhet. Regeringen har anslagit Rs.138 million som katastrofhjälp, motsvarande ungefär 9 milj sv.kr. Bland kommentarerna till en artikel om monsunregnen och katastrofen kan man läsa:

– “Government would have spent at least twice as much for the Presidents inauguration ceremony”

– “This amount is just 0.00001% comparied to the amount spent on war. Now people are suffering against nature. more money should be sent.”

– “How much of this went to the flood victims?? we all know where the tsunami money went!”

– “Always reactive !!! start getting proactive theres a lot more Natural Hazards ahead….!!!”

– “RS.1,300 MN FOR 65 PRADOS AND RS. 138 MN FOR 1.0MN DISPLACED PEOPLE……”

Den sista kommentaren lär handla om 65 st Toyota Prado, lyckas inte reda ut precis, men man tror det handlar om regeringens inköp av representationsbilar, till en kostnad 10 gånger större än den summa som avsatts tiull katastrofhjälp. Goverment is corrupt, säger surfläraren som passerar förbi när vi kollar tidningen och bilder från katastrofen.

Det är väldigt motsägelsefullt här i paradiset med strand och kokospalmer, och någon timme bort mänsklig katastr0f. Kan man göra nåt? Borde man göra nåt? Skicka pengar? Ge sig iväg, utan kunskap, till områdena?

Funderar

Åke


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen