Säffle-Gunnar – filmat och skrivet

       

GUNNAR – dokumentärfilm  om fotbollsstjärnan  Säffle-Gunnar Andersson på SAGA Bio i Säffle, söndagen den 25 sept. kl 14.00 – 15.30. På kommunens hemsida om filmvisningen.

Gunnar Andersson var Olympique Marseilles lysande stjärna under 1950-talet. Gunnar har fortfarande målrekordet i Olympique Marseille med 194 mål åren 1950 till 1958. Guidade av en annan legend, den franske journalisten Francois Missen, får vi i filmen följa Gunnars väg från Säffle, Åmål, Göteborg till Marseille, hans strålande karriär och till sist tragiska levnadsöde. Gunnar född i Arvika 1928, död i Marseille 41 år gammal, den 1 oktober 1969.

   

Gunnar i aktion, kanonskytten. Samlarbild i Rekordmagasinet, 8 april 1954.

Åke Sandberg introducerar filmen, och i ett unikt efterföljande samtal deltar två seniorer som mött Gunnar, Åke Jansson, Säffle och Leif Sveder, Arvika.
      
Åke Jansson, vid bokhyllan,  tidigare chefredaktör på Säffle-Tidningen, och som ung journalist i Åmål korresponderade han med Gunnar, som då var i början av sin karriär i Marseille.
Leif Sveder lärde känna Gunnar när denne var spelande tränare i Arvika i slutet av sin karriär. Leif spelade bandy i Karlstad-Göta och i landslaget och fick 1967 utmärkelsen Årets Man i bandy.
En kort trailer för filmen.

 

Åke Sandberg har samlat vad som finns skrivet om Gunnar och har intervjuat hans familj i Säffle, Frankrike och England, samt fotbollsspelare och journalister.  I höst börjar arbetet med att skriva en bok om fotbollslegenden.
Åke är  professor em. vid Stockholms universitet och har tidigare skrivit två böcker om Säffle, Färg, fack och flexibelt arbete (om målares arbete från 1930-talet och framåt) (1999) och Främling i sin stad (BoD 2021) om jobb, invandring och politik i staden. Den förra finns på Bokbörsen den senare i nätbokhandeln.
I Säffle finns båda böckerna hos Hembygdsföreningen (e-post webmaster@safflehembygd.se) och ‘Främling i sin stad’ dessutom hos Ica Kvantum.

GUNNAR, filmen på Saga bio i Säffle 25 sept 2022

           
Samtal efter filmen mellan Åke Jansson (t.h.) och Åke Sandberg.  Nästan fullsatt på Saga Bio.

     

Lennart Andersson är Gunnars bror. Lennart och Åke hade många, långa  samtal hemma hos Lennart, först i villan på Storjohannsgatan och sedan vid Annelunds torg.  Lennart avled 2017. På bilden har Lennart letat fram minnen av Gunnar, i fotoramen Gunnar,  första hustrun Harriet och dottern Beryl.
På andra bilden filmar Marine vid Annelundstorget, där också Gunnars och Lennarts föräldrar bodde. Gunnar besökte dem efter året i Arvika, innan han återvände till Marseille

Här är länkar till flera inlägg om Säffle-Gunnar här på hemsidan:
Efterhand som arbetet med boken om GUNNAR fortskrider kommer inlägg här på sidan.
För att bli uppdaterad, prenumerera på nya inlägg
i formuläret, direkt på akesandberg.se uppe till höger, i mobilen längst ner.

Bild publicerad av OM den 29 sept 2019, i samband med den storartade hyllningen på  Stade Velodrôme. Det var femtio år efter Gunnars död i hjärtinfarkt nära gamla hamnen i Marseille den 1 oktober 1969.

   

Filminspelning påsken 2019.
Runt bordet vid Örnäs i Åmål, efter väl förrättat filmande två dagar i Säffle och Åmål. Från höger Benjamin (storyline och regi), Marine (kamera), Francois (journalist och författare), Mathias (producent) och ÅS.  Säffle-Tidningen skriver om inspelningen.

   

Inspelning vid Säffle kanal. I Åmål, efter besök i IFK:s klubbhus, blir det spontan fotboll.  På trappan Mikael, vaktmästare vid klubben visade oss runt, Marine och Benjamin. Mathias och Francois “joxar med trasan”

Rulla till toppen